Jak bojovat s nadměrným pocením

Říká se, že bez práce nejsou koláče. Většina lidí hledá způsob jak mít koláče bez práce, my si však otázku pokládáme obráceně. Jak mít práci hotovou a koláče nemít. To je téma, kterým se zabýváme už dlouho a pokusíme se ho v tomto článku rozebrat.

Pocení je přirozený fyziologický proces, kterým tělo udržuje svou teplotu. Bez pocení by to prostě nešlo, přehřáli bychom se. Toto zní dost smířlivě, ale těžko se to lehce akceptuje pokud zrovna stojíte v rozpálené a přeplněné tramvaji vedle pána v tílku. Zvykli jsme si pocení brát jako samozřejmost, s kterou se nic moc dělat nedá. Nyní se však podíváme na několik způsobů, jak pocení zmírnit.

Správné oblečení

Pokud každý den už při příchodu do práce máte košili propocenou, tak to může být dost frustrující a pravděpodobně to ovlivňuje i váš pracovní výkon. Volba vhodného oblečení hraje klíčovou roli v regulaci tělesného tepla a snižování pocení. Vybírejte lehké a prodyšné materiály jako je bavlna, len, polyester. Pokud však chcete mít klid a ušetřit vaší košili zbytečných kruhů v podpaží, tak doporučujeme tričko pod košili. Tričko, jako je Gobi, zachová vaší košili suchou a díky prodyšnému materiálu umožní kůži dýchat a vy se tak nemusíte celý den strachovat.

Pijte dostatek vody

Ne nadarmo se říká, že voda je základ života. U dospělého jedince totiž tvoří voda až 60% tělesné hmoty a přesto jí máme někdy málo. Dehydratace může vést právě k nadměrnému pocení. Ujistěte se, že pijete dostatek vody během celého dne, abyste udrželi tělesnou teplotu na stabilní úrovni. Tabulkově se doporučuje na 10kg – 350ml, což znamená, že pokud vážíte okolo 80kg, tak byste měli vypít 2,8 litru. Určitě začněte den čajem, čerstvým džusem a nebo klidně jen vodou. Rozhodně však pitný režim nepodceňujte!

Pozor na stres

Jednoduchá matematická rovnice totiž říká, více stresu = více skvrn na košili a více skvrn na košili zase tvoří více stresu a už se nám to exponenciálně násobí. Při stresu se totiž aktivuje sympatický nervový systém, což vede k uvolnění hormonů, jako je adrenalin. Tyto hormony zvyšují aktivitu potních žláz, což způsobuje pocení. Tento proces pomáhá tělu přizpůsobit se na zvýšenou aktivitu a zátěž. Pokud chceme toto břímě snížit, tak určitě doporučujeme do svých aktivit zahrnout pravidelné cvičení, meditaci nebo jiné relaxační techniky, někdy stačí i správný time management.

Dodržujte správnou hygienu

Může se to zdát jako samozřejmost, ale čistá kůže je méně náchylná k bakteriím, které mohou způsobovat zápach a další problémy spojené s nadměrným pocením. Toto zní dost jasně, ale pro zmíněného pána v tílku v rozpálené tramvaji, toto může být raketová věda. Pravidelné sprchování pomáhá udržet pocení pod kontrolou. Pokud máte s pocením problém, tak používejte antibakteriální tělová mýdla, které eliminují bakterie. Nezapomeňte samozřejmě na chodidla, i na tuto část těla najdete speciální antibakteriální mýdlo. Pokud chcete posunout hygienu ještě o stupeň výše, tak doporučujeme studenou sprchu a nebo bylinné koupele.

Zvažte změnu stravy

Určitě jste někdy slyšeli větu “Jste to co jíte”, což ne vždy je pravda, ale každý z nás tuší, že dát si při rozpáleném dni burrito s omáčkou habanero a zalít to panákem tequily není úplně šťastná volba. Určité potraviny jednoduše zvyšují aktivitu potních žláz. Doporučujeme omezit kofein, kořeněné potraviny, ostré sýry, potraviny s vysokým obsahem cukru a nebo soli a v neposlední řadě, zase ten alkohol. Vyvarujte se pálivým jídlům a potravinám, které vás dehydratují. 

Naopak doporučujeme přidat do svého jídelníčku ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody, potraviny bohaté na draslík jako jsou banány, avokádo, batáty a fazole, nízkotučné potraviny, celozrnné produkty a taktéž nezapomeňte na již zmiňované tekutiny, což můžou být mimo vody z kohoutku také čaje, džusy a nebo minerální vody. Zkuste sledovat, jaké potraviny mají na vaše tělo vliv, a případně omezte jejich konzumaci, pokud si všimnete, že přispívají k pocení.

Vyberte správný produkt při ochraně podpaží

Antiperspirant a deodorant jsou moderní řešení pro odvěký problém. Ale vlastně řešil to tenkrát někdo? No, abychom neodbíhali od tématu, tak hlavní rozdíl je v aplikaci a složení. Deodorant ve formě tuhého krému je navržen tak, aby neutralizoval zápach těla. Často má antibakteriální vlastnosti a obsahuje vůně, které pomáhají překrýt zápach potu. Antiperspirant ve spreji taktéž obsahuje látky, které snižují zápach, ale i blokuje potní žlázy a zabraňuje tak velké míře pocení. Což zní fajn, ale obsahuje hliník, který je předmětem neustálých sporů ohledně zdravotní prospěšnosti. Tato debata však nemá jasnou odpověď. Každopádně pokud se rozhodnete pro jeden a nebo druhý, tak doporučujeme sledovat složení a jít po produktech, které mají co nejvíce přírodních látek, zkusit případně alternativní výrobce. V případě antiperspirantu doporučujeme vyhledávat výrobky s nízkým a nebo žádným obsahem hliníku.

Navštivte lékaře

Pokud jste zkusili a změnili vše od jídelníčku až po sprchový gel a výsledek je stále stejný, tak se netrapte, nejste jediní, s nadměrným pocením se potýká 1-3 procenta populace. Nestyďte se poradit se svým lékařem a sdělit mu své problémy. Existují různé léčebné možnosti, včetně léků a procedur, které mohou pomoci řešit problém s nadměrným pocením.

Závěrem

Jak jsme si řekli výše, tak se silným pocením se nemusíte smířit jako s nevyhnutelným osudem a koulí na noze, která vás bude vždy tahat dolů. Je nám jasné, že pocení se úplně nejde zbavit a je to tak správně, ale věříme, že určitě jde zmírnit a stačí k tomu pár drobných změn v životním stylu. Takže suché podpaží vám tedy slíbit nemůžeme, ale suchou košili určitě ano. Koukněte do naší nabídky zde a dopřejte vaší košili parťáka, který vždy kryje záda.

Vyberte jazyk